Tapahtuu

10.10.2017

Kekoni Co:n vuosi 2018: sooloteos Möhkäle Suvilahteen

Petri Kekonin sooloteos ensi-iltaan lokakuussa 2018

 

Koreografi Petri Kekoni sooloteos Möhkäle käsittelee ihmisen pienuutta luonnon edessä. 

Petri Kekoni palaa soolotyöskentelyn pariin yli 10 vuoden ja useiden ryhmäteosten jälkeen. Kekonin viimeisin sooloteos Kävelen hitaasti tuulessa on vuodelta 2004.

Teoksen ääni- ja valosuunnittelun toteuttaa tila-aika taiteilija, esittävien taiteiden kentällä toimiva ääni- ja valosuunnittelija Mikko Hynninen. Oman vahvan panoksensa teoksen visuaalisuuteen tuo pukusuunnittelija ja taiteen tohtori Joanna Weckman. Weckman on toteuttanut pukusuunnittelun muun muassa Kekonin teoksiin Pysähdys – Taiteen pimeä aine (2016), Vierasperäisiä muunnelmia (2017 ja 2009) ja Myrsky (2003).

Möhkäle-teoksessa veistoksellinen, muuntuva ja kerroksellinen pukusuunnittelu hämärtää inhimillisen ja elottoman rajoja. Ihminen voi olla elementti ja elementti voi inhimillistyä. Esiintyjän möhkälemäinen, inhimillisiä viitteitä karttava olemus vertautuu eloon heräävän veistoksen tuomiin inhimillisiin mielikuviin.

 
Koreografi Kekoni pohtii sooloteoksen suunnittelun äärellä:

"Kerran Vihtiläisen siirtolohkareen päällä istuessani aloin pohtia sen lohkareen ikää ja kehityskaarta. Pohdin sitä tunnetta, minkä kivimassa järkähtämättömällä olemassaolollaan toi minulle. Ehkä kivellä on myös elinkaari ja ”ongelmat” joinain tiettyinä aikakausina, mutta kiven itsestään selvä pysyvyys tuona hetkenä oli käänteentekevä muutos sooloteoksen kehittelyssä. ”Itse” ikääntyvän taiteilijan ”ongelmineni” alkoi tuntua pieneltä ja naurettavilta maaperän iän rinnalla.
          Päämääränäni onkin näyttää ihmisen pienuus luonnon edessä. Tarkemmin ajateltuna tämä ajatus on ollut teoksissani läsnä alusta saakka, mutta nyt yhden ihmisen, ison tilan ja ”Möhkäleen” kautta tämä tulee selkeämmin esille. Pakottamattomana muotona Möhkäle on myös kiinnostava käsite. Koen että teokseni ovat ikään kuin möhkäleitä; ne muodostuvat tietyn aikavälin tuottamista aatoksista, jotka muotoutuvat teoksen itsensä viitoittamaan suuntaan. Teoksen loppusuoralla pyrin olemaan vain välittäjä. Möhkäle ei ole koskaan muodoton, siinä on ajan tuomia tarkkoja viiltoja ja luodinsuoria
         Pyrin tuomaan näyttämölle pelkistettyä, suodattamatonta liikemaailmaa, jota olen 20 vuoden aikana kehittänyt. Möhkäle-teosta suunnitellessani kysyn, minkä materiaalin tällä hetkellä voin allekirjoittaa. Haluan saada liikkeen sisäiset motiivit kirkkaaksi, parhaiten ja suorinta tietä tämä käy oman soolon kautta."


Taiteellinen työryhmä:

Koreografia, konsepti ja tanssi:

Petri Kekoni

Ääni- ja valosuunnittelu:

Mikko Hynninen

Pukusuunnittelu:

Joanna Weckman

Ensi-ilta 5.10.2018
Esitykset: 5.10.; 6.10.; 9.10.; 10.10.; 12.10; 13.10.2018

Esityspaikka: Cirkon Maneesi-näyttämö, Suvilahti, Helsinki.