Ballet mécanique 1998

"Mekaanisen baletin lähtökohtana on ollut pohdinta tekniikan ja tunteen salamyhkäisestä liitosta. Sanotaan, että ihminen on luonut koneen omaksi kuvakseen. Totta on, että ihmisen luomat mekanismit perusperiaatteiltaan toimivat kuten keho. Kiinnostavaa on idean ja tuloksen välimaastossa oleva tapahtuma: Keksintö. Jokainen vähäpätöinenkin kone perustuu tähän pursuilevaan muutosenergiaan.

Ballet mécaniquessa viiden ihmismobilen tehtävänä on tuoda esille mekaanisuuden luova hulluus ja kauneus. Täsmällisyyden ja millintarkkuuden vieressä on maailma, jossa ei ole aikaa. Tässä mekaanisuudessa vierailevat myös alitajunta ja himo. Teos kysyy, mikä on tajunnan mekanismi?

Teoksen musiikkina on George Antheilin avangardistinen teos vuodelta 1927. Se on sävellys kahdeksalle flyygelille ja mm. lentokoneen moottorille."

- P.K.

Teoksen alkuperäinen työryhmä

Koreografia ja konsepti: Petri Kekoni
Tanssi: Teemu Kyytinen, Suvi Ruotoistenmäki, Marko Saarinen, Paula Tuovinen, Sami Vartiainen
Musiikki: George Antheil: ”Ballet mécanique”, ”A jazz symphony”, ”Second sonata for violin, piano and drum”
Lavastus: Markku Uimonen
Pukusuunnittelu: Terttu Torkkola
Valosuunnittelu: Johanna Salomaa
Äänisuunnittelu: Harri Ahponen
Mobile: Antti Arkoma Tuotanto: Zodiak – uuden tanssin keskus, työryhmä

Ensi-ilta: 13.3.19987. Aleksanterin teatteri, Helsinki

Teoksesta kirjoitettua

”Ihminen on kova kone…Kekonin teos alkupuolellaan suorastaa imaisee mekaanisen taiteen hulluun maailmaan…Koneen ja ihmisen välinen raja on joskus hiuksenhieno, rajankäynti kiinnostavaa… Visualisoinnisssa aiheen dialogisuutta on käsitelty kiinnostavasti”
- Auli Räsänen, HS

”Tunti Kekonin koreografiaa on täynnä liikettä, fyysisesti äärimmäisen raskas. nimiteoksen ajan se on taidokas kokonaisuus… Ensemblessä on rikkautta niissä paikoissa, joissa Kekoni sekoittaa monotonisen liikkeen polyfoniaksi tai antaa tilaa pienille sooloille”
-Eeva Kauppinen, Kaleva

”Petri Kekoni är en säregen och distinkt personlig koreograf med utvecklad känsla för helhetskomposition i en närmast monumental stil, I sitt nya verk går han vidare på samma linje med en arkitektonisk månsidig och mångdimensionell scenbild… Resultatet är imponerande i många avseenden…”
- Jan-Peter Kaiku, HBL

Ballet mécaniquessa viiden ihmismobilen tehtävänä on tuoda esille mekaanisuuden luova hulluus ja kauneus.

Kuvia teoksesta