Kekoni 10 – pienoisfestivaali 2017

Teon teesejä
Kuva: Teon teesejä (2011), Kuvassa Maija Kiviluoto, kuvaaja Tanja Ahola.

Petri Kekoni Company viettää 10-vuotisjuhlaa Suvilahdessa huhtikuussa. 2017 on myös koreografi Petri Kekonin 20. taiteilijajuhlavuosi.

Päätimme juhlistaa syntymäpäiviä yhdessä Suomen kanssa pienoisfestivaalin merkeissä Suvilahden tehdasalueella Helsingissä. Palaamme teosten syntysijoille. Suvilahden eri tilat ovat antaneet raamit usealle Petri Kekonin koreografialle jo ennen alueen kunnostamista kulttuurin käyttöön. Noin kuukauden mittaisen tapahtuman aikana herätämme uuteen eloon kiitetyt teokset Teon Teesejä (2011, uusi ensi-ilta 1.4.2017) ja Vierasperäisiä Muunnelmia (2009, uusi ensi-ilta 19.4.2017).

Suomi 100 Kekoni 10 on myös osa Mad House Helsingin vuoden 2017 ohjelmistoa. 

Suomen 100 vuoden itsenäisyyden ja koreografi Kekonin työn yhdistäminen ei ole sattumaa. Teoksissa yhdistyy eräänlainen kalevalainen primitiivisyys ja tilallisen abstraktio läpi koko tuotannon. Ryhmän toimintaa leimaa tietynlainen taiteellinen riskinotto resursseihin nähden, mikä on tuottanut Suomen taiteen kentälle erikoislaatuisia ja taiteellisesti kunnianhimoisia projekteja.

Teon Teesejä (2011) ja Vierasperäisiä Muunnelmia (2009) -teosten uudelleen esittämisellä on myös syvempi tarkoitus; rakentaa ajallisia siltoja teosten välille. Menneet vuodet ovat tehneet niiden teemoista vielä ajankohtaisempia. Nykyhetki luo vahvan leiman teoksiin osittain päivittyneen työryhmän ja muuttuneiden esitystilojen myötä, mutta teosten juuri tulee säilymään.

Kekonin teoksille on leimallista tietynlainen irrallaan olo nykytanssin genren kussakin ajassa kulkevista ”kuumista” suuntauksista, sen sijaan hän on rakentanut teoksillaan täysin omaa linjaansa. Omaperäinen, yhtäaikaa muotorikas ja primitiivinen liikekieli yhdistettynä vahvaan visuaalisuuteen ovat tehneet hänestä tärkeän nimen suomalaisessa nykytanssissa.

Vierasperäisiä muunnelmia ensi-ilta: 1.4.2017, Cirkon Maneesi
Teon teesejä ensi-ilta: 19.4.2017, Tiivistämö

Facebookissa:  Teon teesejä & Vierasperäisiä muunnelmiaTeon teesejä & Vierasperäisiä muunnelmia -työryhmät

 

 

Koreografia ja konsepti: Petri Kekoni (TT & VM)
Sävellys: Jovanka Trbojevic (VM)
Äänisuunnittelu: Antti Nykyri (TT)
Valosuunnittelu: Matti Jykylä (TT & VM)
Pukusuunnittelu: Joanna Weckman (VM), Monika Hartl (TT)
Vierasperäisiä muunnelmia -tanssijat: Esete Sutinen, Jonna Eiskonen, Saku Koistinen, Sofia Ylinen, Eero Vesterinen, Terhi Vaimala
Teon teesejä -tanssijat: Maija Kiviluoto, Riina Huhtanen, Tuomas Mikkola, Tanja Illukka Pianisti: Tuija Hakkila (VM)
Valokuvaajat: Pasi Orrensalo (2017 VM), Kirsi Saarhelo (2009 VM), Tanja Ahola (2011 TT)
Tuottaja: Maria Junno
Tuotanto Petri Kekoni Co./ Liikkeen puolesta ry.
Yhteistyössä Mad House Helsinki & Cirko

Teoksesta sanottua:

"Teosten arkkitehtoninen jylhyys, voimakas äänimaailma ja vahvoja kontrasteja ja selkeitä muotoja luova valosuunnittelu ( Matti Jykylä) antoivat raamit ennen muuta liikkeen tarkastelemiseen, eivät esimerkiksi yleisösuhteen miettimiseen...
      Virtuoottisten tanssijoiden kirkas ja väkivahva liike dynaamisine hyppyineen ja kulmikkaine muotoineen oli tehokkaasti vieraannuttavaa. Ankara kahtiajakoisuus sai myös tulkitsemaan teosta nykyisen maailmantilan kuvana."

- Maria Säkö, HS 22.4.2017

"Kekonin luomassa liikkeessä yhdistyy ahdistava väkivaltaisuus, ihmisen pahoinvointi ja herkkä yhteisön tuki, turva ja yhdessä olo. Nätyöksen eri elementit on jatkuvassa dialogissa välillä toisiaan tukien, välillä harmoniaa rikkoen. Tanssijoiden roolit vaihtuvat ilman mahdollisuutta vetää rajaa siihen kuka milloinkin on vahva tai heikko, johtaja tai seuraaja, ryhmässä tai yksin.
      Liikkeen, kehon ja äänen dialogia oli koko ryhmän tuottamana mielenkiintoista katsoa. Teos oli kokonaisuudessaan visuaalisesti, esteettisesti, kiehtovaa koettavaa."

- Anna Olkinuora, NURMagazine 22.4.2017

"Petri Kekonin uutuudessa kauneus on tummaa ja viiltävää... teoksen ja rujon ympäristön välinen jännite ja vuoropuhelu on osattu nostaa uudelle tasolle. 
       Kekonin liikekieli on voimakasta ja tarkasti aksentoitua, mutta samanaikaisesti myös pehmeää ja jopa haurasta. Se ilmentää sitä, kuinka pieni ero on agressiivisen ja ystävällisen liikkeen välillä. Ja kuinka helppo on juuttua väkivaltaan sekä itseään suojellakseen että maksaakseen takaisin saamansa kohtelun.”

- Annikki Alku, Demari 19.11.2009

"Kekoni koreografiassa on riemastuttavaa runsautta ja tarttuvaa fyysisyyttä. Omaleimainen tekijä on työstänyt liikeilmaisuaan pitkäjänteisesti, purjeisiin on tarttunut hyvältä tuntuva puhuri. Vierasperäisiä muunnelmia tarjoaa vaativan mutta palkitsevan katsomiskokemuksen."

- Tuomo Railo, Liikekieli.com 11.2.2010Konfliktit ja väkivalta vertautuvat hauraan runollisuuden kanssa. 
– Petri Kekoni, Vierasperäisiä muunnelmia


Teon teesejä tutkii, kuinka liikkeestä kasvaa teko. "Teon liike" merkitsee koreografi Petri Kekonille paluuta liikkeen konkreettisiin lähteisiin
– Petri Kekoni, Teon teesejä

Kuvia teoksesta