Kekoni 10 – pienoisfestivaali 2017

Teon teesejä
Kuva: Teon teesejä (2011), Kuvassa Maija Kiviluoto, kuvaaja Tanja Ahola.

Petri Kekoni Company viettää 10-vuotisjuhlaa Suvilahdessa huhtikuussa. 2017 on myös koreografi Petri Kekonin 20. taiteilijajuhlavuosi.

Päätimme juhlistaa syntymäpäiviä yhdessä Suomen kanssa pienoisfestivaalin merkeissä Suvilahden tehdasalueella Helsingissä. Palaamme teosten syntysijoille. Suvilahden eri tilat ovat antaneet raamit usealle Petri Kekonin koreografialle jo ennen alueen kunnostamista kulttuurin käyttöön. Noin kuukauden mittaisen tapahtuman aikana herätämme uuteen eloon kiitetyt teokset Teon Teesejä (2011, uusi ensi-ilta 1.4.2017) ja Vierasperäisiä Muunnelmia (2009, uusi ensi-ilta 19.4.2017).

Suomi 100 Kekoni 10 on myös osa Mad House Helsingin vuoden 2017 ohjelmistoa. 

Suomen 100 vuoden itsenäisyyden ja koreografi Kekonin työn yhdistäminen ei ole sattumaa. Teoksissa yhdistyy eräänlainen kalevalainen primitiivisyys ja tilallisen abstraktio läpi koko tuotannon. Ryhmän toimintaa leimaa tietynlainen taiteellinen riskinotto resursseihin nähden, mikä on tuottanut Suomen taiteen kentälle erikoislaatuisia ja taiteellisesti kunnianhimoisia projekteja.

Teon Teesejä (2011) ja Vierasperäisiä Muunnelmia (2009) -teosten uudelleen esittämisellä on myös syvempi tarkoitus; rakentaa ajallisia siltoja teosten välille. Menneet vuodet ovat tehneet niiden teemoista vielä ajankohtaisempia. Nykyhetki luo vahvan leiman teoksiin osittain päivittyneen työryhmän ja muuttuneiden esitystilojen myötä, mutta teosten juuri tulee säilymään.

Kekonin teoksille on leimallista tietynlainen irrallaan olo nykytanssin genren kussakin ajassa kulkevista ”kuumista” suuntauksista, sen sijaan hän on rakentanut teoksillaan täysin omaa linjaansa. Omaperäinen, yhtäaikaa muotorikas ja primitiivinen liikekieli yhdistettynä vahvaan visuaalisuuteen ovat tehneet hänestä tärkeän nimen suomalaisessa nykytanssissa.

Vierasperäisiä muunnelmia ensi-ilta: 1.4.2017, Cirkon Maneesi
Teon teesejä ensi-ilta: 19.4.2017, Tiivistämö

Liput lippu.fi: 
Teon teesejä 1.4.–9.4.2017, Cirko Maneesi 
Vierasperäisiä muunnelmia 19.4.–23.4.2017, Tiivistämö 

KEKONI 10 -avajaisklubi Tiivistämön Mad Barissa 1.4. 

KEKONI METODI -työpajat lauantaina 8.4. ja 22.4.

Koreografi Petri Kekonin työtapoihin pääse tutustumaan nyt Suvilahden teosten yhteydessä. Avoin työpaja on suunnattu niin tanssin ammattilaisille kuin laajemmalle yleisölle. Työpajat toteutetaan teosten näyttämöillä, joten tarjoamme osallistujille myös tilallisen kokemuksen teosten maailmasta.

8.4.2017  Teon teesejä
Cirko Maneesi, klo 12–17
Paikalla koreografi Petri Kekoni ja äänisuunnittelija Antti Nykyri

22.4.2017 Vierasperäisiä muunnelmia
Tiivistämö, klo 12–17
Paikalla koreografi Petri Kekoni ja säveltäjä Jovanka Trbojevic

Lisätiedot ja workshop-ilmoittautumiset
Tuottaja Maria Junno maria@kekonico.fi | +358 45 6647113 

Facebookissa:  Teon teesejä & Vierasperäisiä muunnelmia

Teon teesejä & Vierasperäisiä muunnelmia -työryhmät

 

 

Koreografia ja konsepti: Petri Kekoni (TT & VM)
Sävellys: Jovanka Trbojevic (VM)
Äänisuunnittelu: Antti Nykyri (TT)
Valosuunnittelu: Matti Jykylä (TT & VM)
Pukusuunnittelu: Joanna Weckman (VM), Monika Hartl (TT)
Vierasperäisiä muunnelmia -tanssijat: Esete Sutinen, Gabriela Aldana-Kekoni, Andrius Katinas, Sofia Karlsson, Eero Vesterinen, Terhi Vaimala
Teon teesejä -tanssijat: Maija Kiviluoto, Riina Huhtanen, Tuomas Mikkola, Tanja Illukka Pianisti: Tuija Hakkila (VM)
Valokuvaajat: Pasi Orrensalo (2017 VM), Kirsi Saarhelo 2009 VM), Tanja Ahola (2011 TT)
Tuottaja: Maria Junno
Tuotanto Petri Kekoni Co./ Liikkeen puolesta ry.
Yhteistyössä Mad House Helsinki & Cirko

Teoksesta sanottua:

"Petri Kekonin uutuudessa kauneus on tummaa ja viiltävää... teoksen ja rujon ympäristön välinen jännite ja vuoropuhelu on osattu nostaa uudelle tasolle"

”Kekonin liikekieli on voimakasta ja tarkasti aksentoitua, mutta samanaikaisesti myös pehmeää ja jopa haurasta. Se ilmentää sitä, kuinka pieni ero on agressiivisen ja ystävällisen liikkeen välillä. Ja kuinka helppo on juuttua väkivaltaan sekä itseään suojellakseen että maksaakseen takaisin saamansa kohtelun.”

- Annikki Alku, Demari 19.11.2009

"Kekoni koreografiassa on riemastuttavaa runsautta ja tarttuvaa fyysisyyttä. Omaleimainen tekijä on työstänyt liikeilmaisuaan pitkäjänteisesti, purjeisiin on tarttunut hyvältä tuntuva puhuri. Vierasperäisiä muunnelmia tarjoaa vaativan mutta palkitsevan katsomiskokemuksen."

- Tuomo Railo, Liikekieli.com 11.2.2010Konfliktit ja väkivalta vertautuvat hauraan runollisuuden kanssa. 
– Petri Kekoni, Vierasperäisiä muunnelmia


Teon teesejä tutkii, kuinka liikkeestä kasvaa teko. "Teon liike" merkitsee koreografi Petri Kekonille paluuta liikkeen konkreettisiin lähteisiin
– Petri Kekoni, Teon teesejä

Kuvia teoksesta