Miniatures – ihminen pienoiskoossa

Koreografin mietteitä teoksen sisällöstä:
Miniatures - teoskokonaisuuden idea kumpuaa kolmen pienoisteoksen; dueton, soolon ja trion yhteisvaikutuksesta. Teokset ovat omia kokonaisuuksiaan, ja ne hakevat tarkoituksellisesti etäisyyttä toisiinsa, toisaalta osat toimivat myös toistensa peileinä, ne tarvitsevat toisiaan. Teoksen voi nähdä eräänlaisena ihmislajitutkimuksena, ja kuin niin monesti aikaisemminkin, yritämme haarukoiden pyydystää ihmisyydestä jotain oleellista siihen keskelle. Itselleni teoksen kokonaismuoto näyttäytyy kubistisena maalauksena, jossa kohdetta kuvataan samaan aikaan eri suunnilta.

Teoksen liikemateriaalilla ja sen tanssijavalinnoilla on vahva geneettinen perusta, siinä kohtaavat pitkäraajaiset ja vaaleat, pienet ja tummat, sekä runsaat ja painavaluiset tanssijat. Johtoajatuksena liikkeen luomisessa on ollut antaa erilaisten kehotyyppien sanella liikemateriaalin lähtökohdat. Nämä keholliset motiivit muuttuivat prosessin edetessä taiteellisiksi motiiveiksi, jotka sanelivat ehdot koreografian lisäksi myös musiikin ja tilan suunnittelulle.

Omana ”bonus” osionaan saamme nähdä miltä näyttää, kun kaikki palaset laitetaan samaan soppaan ja kiehautetaan vähän. Niinhän se on että meidän on vaan jotenkin tultava keskenään toimeen, samalla hiekkalaatikolla kun eletään.

Miniatures työryhmä

Koreografia ja konsepti: Petri Kekoni

Tanssi: Maija Kiviluoto, Kaisa Niemi 2013/ Petri Kekoni 2014, Pekka Louhio, Jouni Majaniemi, Satu Rekola, Esete Sutinen

Sävellys ja ohjelmointi: Iiro Ollila

Valosuunnittelu: Ilkka Paloniemi

Pukusuunnittelu: Monika Hartl

Laulu: Kamarikuoro Alku / Julia Lainema, Sanna Sundström, Vilma Talvitie, Matti Laaksonen, Lauri Hongisto, Joona Hasan

Avainviulu: Emilia Lajunen

Lavastussuunnittelu: Petri Kekoni

Pukujen valmistus: Elina Riikonen

Lavasterakennus: Heikki Rosti

Tuottaja: Tuija Lindholm

Tuotanto: Petri Kekoni Company / Liikkeen puolesta ry, Zodiak – Uuden tanssin keskus, Jojo – Oulun Tanssin Keskus

Esityksen kesto: 60 min.

Teosta ovat tukeneet: Valtion tanssitaidetoimikunta, Suomen kulttuurirahasto, Helsingin kulttuurikeskus ja Kordelinin säätiö.

Kantaesitys Oulun kaupunginteatterissa 23.1.2013. Helsingin ensi-ilta Kaapelitehtaan Pannuhallissa 31.1.2013.

Videokooste 1 min:  Miniatures – Humans in small scale
Videokooste 10 min: Miniatures – Humans in Small Scale

Teoksesta kirjoitettua

”Zodiak avaa keväänsä komeasti Petri Kekonin ihmisminiatyyreillä. Miniatures-teokseen voi suhtautua kahdella tavalla: voi nauttia upeiden tanssijoiden vahvasta ilmaisusta, tai nähdä siinä erilaisia allegorioita. Kuten ihmisen tarinan – yhteen tanssiteokseen mahdutettuna!

Kaiken keskiössä loistaa Esete Sutinen, joka väkevässä soolossaan on kuin Gaia, äiti maa. Vaikuttavaa.

Iiro Ollilan musiikissa Philip Glassin minimalismi kohtaa Pohjolan kansanmusiikin ihastuttavasti”

- Jussi Tossavainen, HS 2.2.2013.

”Petri Kekonin idea antaa eri pituisten ja laatuisten tanssijoiden olla pohjana liikemateriaalille ja siten luoda keholliset ja taiteelliset motiivit, kantaa hedelmää. Erityisesti koska tämä käsin poimittu ryhmä tekee tehtävänsä kurinalaisesti ja omistautuneesti. Luulen että jokainen heistä tekee parhaan esityksensä liikepohjaisessa genressä.

Teoksen aikana sain useita ajatuksia Jiri Kylianin suuntaan. Kekonin liikekieli yhdistää arkaalisen rituaalin tai seremonian länsimaalaiseen teatteritaiteeseen sekä modernin että klassisen tanssiperinteen alueella ja integroi tanssikieleensä muodon, sisällön ja symboliikan.”

- HBL 3.2.2013. Jan-Peter Kaiku

Kokonaismuoto näyttäytyy kubistisena maalauksena, jossa kohdetta kuvataan samaan aikaan eri suunnilta

Kuvia teoksesta